Grøn frokostsalat

Den første ret jeg har kreeret til min lille helseserie om KULHYDRATER, PROTEINER, og FEDT, består af en let grøn salat spækket med gode fibre og kulhydrater.

Fibre holder fordøjelsen igang og sørger for at vi ikke optager for meget af den fedt vi får gennem kosten og er dermed kolesterolsænkende. Fibre hjælper derudover på vores afgiftningsproces og fremmer de gode tarmebakterier.

Kulhydrater er også afgørende for vores energiomsætning og med det rigtige indtag af kulhydrater kan vi opretholde et stabilt blodsukker. De er essentielle for stofskiftet og hjælper os både til at holde humøret højt om dagen og sove godt om natten.

Når man spiser mange fibre skal den væskemængden man drikker øges tilsvarende, for at undgå mavegener som forstoppelse, maverumlen og luft i maven, så husk at drikke rigeligt med væske, når du tygger dig gennem rodfrugter, grove grøntsager og chiafrø. Grunden er, at jo flere fibre du spiser, jo mere tørstof indeholder afføringen og jo mere væske suger afføringen til sig.
Jeg har valgt at servere en grøn juice sammen med salaten, som yderligere øger rettens fiberindhold.

Det daglige indtag af kostfibre skal ligge på 30-45 g.

 

OPSKRIFT GRØN SALAT

1 servering
Forberedelsestid: 10 minutter

 

BUND:

3 håndfulde spinat: Grønne bladgrøntsager er en fin kilde til fibre. Spinat indeholder 2,4 g kostfiber/100 g 

1/4 Løg: Løg har samme gode egenskaber som chiafrøene og indeholder 3g kostfibre/100 g

 

TOPPING:

En spsk chiafrø: Chiafrøene har mange gode egenskaber. De består af vandopløselige fibre, der vokser op til 15 gange i væske. De øger derfor naturligt madens fyldighed og opholdstid i tyndtarmen, hvilket øger vores mæthedsfornemmelse. Derudover virker de blodsukkerregulerende, da de sænker optagelsen af sukker fra føden til vores blod.
De reducerer også mængden af den kolesterol, kroppen optager fra fødevarer og virker på fordøjelsen ved at skabe et kontinuerligt flow.
Derudover er vandopløselige fibre med til at føre den østrogen kroppen har deaktiveret ud gennem tarmen, hvor den også kan reaktiveres.

En håndfuld hakkede mandler: Mandler indeholder 14 g kostfibre pr 100 g.
De ufordøjelige fibre som bla mandler indeholder er essentielle for vores fordøjelse og for vores blodsukker. De styrker dannelsen af gode tarmbakterier og sørger for en hensigtsmæssig afgiftning, hvor de binder toksiner og affaldsstoffer til afføringen.

En håndfuld Iblødsatte græskarkerner: Indeholder tryptofan, der sammen med kulhydrater omdannes til ‘lykkehormonet’ serotonin og dernæst ved mørke til melatonin, som er det hormon, der fremkalder søvnighed.

En håndfuld Iblødsatte solsikkekerner: Ved iblødsætning minimeres giftstoffer (fx phytinsyre, aflatoxiner), fordøjelsen fremmes og optagelsen af vitaminer og mineraler maksimeres. De indeholder 14.4g kulhudrat/ 100g og 2,7g kostfibre/100g

 

DRESSING:

1/4 hakket fed hvidløg

1 spsk jomfro olivenolie

salt og peber

OPSKRIFT GRØN JUICE

 

En håndfuld grønkål: 6,2 g kostfiber/100 g

En buket broccoli: 3,4 g kostfiber/100 g

En stængel bladselleri: 1,6 g kostfiber/100 g

En halv citron: 2,8 g kostfibre/100 g

Et æble: 2,4 g kostfibre/100 g

 

...Kys fra SØSTER og tak fordi du læste med. 

Vil du se mere til SØSTER? - Du kan følge bloggen på Facebook og Instagram