SØSTER møder: Zarah Juul

Om mig: 

Hej, jeg hedder Zarah. Jeg bruger meget tid på at flytte dårlig samvittighed rundt og på at regne ud, hvordan jeg bruger den til tilstedeværelse. Det er en evig proces, og jeg deler gerne ud, når det lykkes. 

 

 

Mange af os er stoppet med at tegne på et tidspunkt, men tilsyneladende ikke dig...?
Jow, jow jeg stoppede også med at tegne. Jeg stoppede ikke, fordi jeg selv mistede lysten til at tegne, eller fordi jeg syntes, det var grimt, det jeg tegnede. Jeg blev ramt af: “Det kan man jo ikke leve af” og “Du skal blive til noget, læse, studere..” tankegangen. 

Jeg tegnede ikke, fra jeg var 16 og frem til, at jeg var i start tyverne. Men jeg var også heldig at genfinde tegningen. Genfinde vigtigheden i det at skabe og møde andre, der troede på, at man kunne leve af det eller skabe sig en karriere, hvor tegning indgår som et hovedelement. Andre, der så det som et håndværk på lige fod med at være snedker eller skrædder. Det skete, da jeg var på besøg på Odense Beklædningsfagskole og tilfældigt opdagede, at der sad mennesker på min alder og tegnede ved lysborde og tilmed fik SU for det. Jeg startede et par uger efter og måtte lære at tegne helt forfra igen.

Tegning er nu en af mine vigtigste udtryksformer. Et sted, hvor jeg dykker ned og forsvinder væk, mens jeg er helt og fuldstændigt til stede.

 

Hvordan vil du definere det at være kreativ og leve som kreativ?
At være kreativ handler for mig om at tænke baglæns, eller det som mange opfatter som at tænke ulogisk. 

Det er en evne, du kan opøve. En evne nogle måske har letter ved end andre.

Det vigtigste er selve det at få en idé. Vurderingen om idéen er god eller dårlig, er ikke relevant. Det, der betyder noget, er, at du får idéen, samt at du udfører den. 

Det kan være alt fra en papirs-uro af dine 1-3 årige børns krimskrams-udklip, noget du har muret, eller at du fixer græsslåmaskinen, så den ikke kræver Hulk at tænde. Processen er vigtig. Det er vigtigt, at du trodser alle universets tænkelige og utænkelige love for at komme derhen, hvor du udfører din idé. Det er for mig kreativitet.

Lige når jeg skaber, tegner, syr, lægger brosten, snitter en snobrødspind, så er jeg ikke kvinde, jeg er ikke i 30’erne, jeg er ikke mor, jeg er ikke et rodehoved, eller for doven eller fjollet eller sur. Jeg er bare skabende. Jeg taler ikke kun om store øjeblikke, der definerer resten af livet. 

Nej, jeg taler om de der bittesmå øjeblikke, hvor man klipper julehjerte eller putter glasur på sin egen måde på kagerne. Eller maler panelerne gule i stedet for hvide. Lige der, hvor du gør noget, du fandt på, og du holder af og som får dig til at fortabe dig. Det er essensen af kreativitet for mig. Eller måske er det frugten? Lige meget hvad, så findes det, det opleves af alle og kan udføres af alle. Hvis man leder efter de kreative øjeblikke, og opdager, hvornår man selv oplever dem, så kan man gør det igen og igen. På den måde bliver man bedre til at være kreativ, og man får større lyst til at leve et mere kreativt liv.

 

Er alle mennesker kreative, eller kan der være forskel på mængden af kreativ åre i en, tror du?

Ja, alle mennesker er kreative. Den kreative kraft, tror jeg, kan være tydeligere hos nogle. Nogle mennesker må have den ud, ellers visner de, mens andre har det fint med at finde en god løsning på et problem i ny og næ. Jeg tror ikke på, at den er tildelt de få, eller at der findes mennesker, som ikke ejer kreativiteten. Jeg tror, det er en evne, som kan trænes og skærpes ligesom sproget og finmotorikken. Hvis du gerne vil have din kreative energi til at vokse, så skal du fodre den med det, den kan lide. Det handler også om at turde fejle og sige pyt, jeg prøver igen.

 

Hvornår har du sidst realiseret en kreativ drøm og gjort den virkelig? 
Det gjorde jeg i sidste måned, da jeg skrev min første børnebog færdig og sendte den ud til folk, jeg respekterer og stoler på til første gennemlæsning.

 

I hvilke dagligdagssituationer er det svært altid at være i kreative tanker og forløb?

Sammen med børnene er der tit brug for, at jeg bare er enkel og konkret. De minder mig tit om, at den enkelte løsning som regel er den bedste. Samt at hverdagen ikke behøver at være et projekt. Sammen med dem er det vigtigste bare at være tilstede.


Hvordan har det påvirket din kreativitet at få børn? 
Jeg har lært at tage noter og organiserer mig bedre i forhold til mine indfald og idéer. Hvis jeg får en idé, kan jeg ikke bare løbe ind og afprøve den. Så må jeg skrive den ned eller lave en lille doodle, og vende tilbage til den senere, når børnene sover eller dagen efter.

 

Hvordan påvirkede det dig de første år med tvillinger, hvor du ikke havde meget tid til at skabe og være andet end mor for de små?

Netop som kreativ har du mulighed for at fortsætte med at skabe, selvom du går hjemme med små børn. På den måde er det nemmere for selvstændige og kreative at bevare oplevelsen af at holde fast i arbejdslivet og det kreative virke, end det måske er for mødre i andre erhverv. Det sværeste er at balancere mit arbejdsliv/kreative virke med faste hente og bringe tider. Sommetider er jeg i flow den sidste time, inden jeg skal hente, mens jeg har siddet passivt og ikke skabt noget som helst hele formiddagen. Det skaber en masse dårlig samvittighed og følelsen af ikke at præstere.

 

Hvad er det sværeste ved at have et arbejdsliv, hvor man selv skal sørge for alle aspekter af sit arbejdsliv? 

Det er at finde balancen mellem det praktiske i forhold til det skabende/sjove. Det der giver energi.

Lave regnskab, moms, fakturerer, vedligeholde hjemmeside, distribuerer vare, opsøge nye kunder etc. kontra det at illustrere, skabe, udvikle koncepter, skrive etc.


Hvad er det bedste? 
Det er, at jeg har ansvaret og jeg bestemmer. Friheden til selv at planlægge og prioritere.


Hvem har inspireret dig mest til at leve af din kreativitet? 

Jeg har ladet mig inspirere af mange dygtige og kreative venner, i min omgangskreds. Men den person, der har betydet mest for mit valg af levevej, og som har troet på mig og til dato dagligt giver mig gode råd, indspark og støtte, er min mand, Peter.


Hvad synes du, det kræver at forfølge sine drømme? 
At du tør mærke efter, hvad du virkelig brænder for. 
At du tør tro på og tage ansvar for dine egne beslutninger
At du vil tilgive dig selv, når du falder.

At du har evnen til at give dig selv et kys på panden og sige “Pyt, vi prøver bare igen”.

 

Zarah bliver en del af vores SØSTER-stamme, og du kommer til at læse meget mere fra hendes hånd. YESYESYES.

Vi glæder os!! 

...Kys fra SØSTER og tak fordi du læste med. 

Vil du se mere til SØSTER? - Du kan følge bloggen på Facebook og Instagram  

SOESTER SOESTERComment